Сърбия спешно ще строи ограда по границата с България и Македония срещу мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Лидерите от ЕС трябва да действат разумно на заседанието на Европейския съвет през декември, заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, цитиран от "Хюриет дейли нюз". Той посочва това по повод резолюцията, приета миналата седмица от Европейския парламент, която препоръчва на Европейската комисия и на страните - членки от ЕС временно замразяване на преговорите за членство с Турция.

*******
Сърбия спешно ще строи ограда по границата с България и Македония срещу бежанците, предават сръбски и македонски медии, цитирани от "Фокус".
Скопският "Стандарт" твърди, че спешното изграждане на огради по сръбските граници е част от спешния план на правителството в Белград за справяне с възможната бежанска криза, ако турският президент изпълни заплахите си и пусне мигрантите по т.нар. Балкански път. Изданието се позовава на няколко министри от кабинета на премиера Александър Вучич, които са изразили притеснение, че "бежанското цунами, обещано от Ердоган, може да залее балканските страни по пътя към Европа".

*******
Правата на живеещите във Великобритания близо един милион поляци няма да бъдат ограничени, след като Обединеното кралство напусне Европейския съюз, заяви британският премиер Тереза Мей, цитирана от ДПА.
Потвърдих плана си да се гарантират правата на поляците и другите европейци, които сега живеят във Великобритания, при положение че се гарантират правата на британските граждани в ЕС, каза Мей след среща в Лондон с полската си колега Беата Шидло, с която обсъдиха двустранното сътрудничество.

Шидло нееднократно призоваваше Лондон да запази свободата на движение на хора и да защити интересите на полските граждани, живеещи във Великобритания след Брекзита.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!