Иновации и дигитализация на транспорта в ЕС

Еврокомисарят по транспорта Виолета Булц
Статистките от последните месеци показват: от една страна скромното участие на България в проектите, които получиха първо финансиране по Механизма за свързване на Европа (154 милиона от 6,7 милиарда евро) и незавидната ни позиция в публикуваното преди месец информационното табло за транспорта в ЕС за 2016 г., в което се сравняват резултатите на държавите членки в 30 категории, обхващащи всички аспекти на транспорта и в което страната ни е на незавидното 25-о място. Това е настоящето.
Smart cities, интегриран транспорт, мултимодалност, дигитализация - това пък са "съставките" на бъдещето на транспорта в градски условия. Това бе и темата на специален семинар за журналисти, организиран от еврокомисаря по транспорта Виолета Булц дни преди представянето на нова стратегическа рамка в тази насока. Виолета Булц припомни една отдавнашна европейска мечта - да се пътува през Европа от край до край само с един билет и направи сравнение със сектора на комуникациите, в който ситуацията е значително по-удобна и лесна, докато при преминаване на граници пътуването не става по-удобно, а напротив - изискванията, таксите и реалностите са коренно различни. Коментираха се и иновациите и дигитализацията в сектора на транспорта (като във всички сфери, освен в морския транспорт, Европа значително изостава от САЩ) и защо в ЕС добрите идеи се раждат често, но рядко намират своята дигитализацията.
Обзорът на транспортните теми завършва с информация от конференцията, посветена на дроновете във Варшава и заявеното от еврокомисар Булц намерение дроновете да станат част от ежедневието не само на компаниите, но и на самите граждани в ЕС до 2019 чрез въвеждане на единни стандарти и така-нареченото  U-Space.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!