Мрежа от сигурни училища в граничната зона България-Румъния

Снимка: СМЦ Видин, колаж: радио Видин
Преди няколко дни в Белоградчик се проведоха два семинара за начални и прогимназиални учители от партньорските училища по проект "Мрежа от сигурни училища". Темата на обучението бе защитата от бедствия и аварии в училище. Водещият партньор на проекта е Свободен младежки център - Видин, а финансирането е по Трансграничната програма с Румъния.

"Бедствията и авариите в световен мащаб нарастват чувствително през последните години. Проектът комбинира бедствията и образованието, затова се насочихме към училищата. Искаме да повишим осведомеността на деца и учители за превенцията на риска- да се създаде модел на т.нар "Сигурно училище", като обхващаме 20 училища от България и Румъния. Някога имаше обучение по гражданска отбрана- скривалища, противогази, проиграваха се различни ситуации. Искаме да запълним тази празнота в обучението сега"- обясни ръководителят на Свободен младежки център - Видин Николай Цолов.
 
В мрежата на "сигурните училища" се включват 3 видински училища, 2 от Монтана, по едно от Лом, Берковица и Вършец. Ще бъдат създадени 2 клуба с по 16 деца във всяко едно от тях.

Прогнозният бюджет на проекта е 288 084,21 EUR, предоставен от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие, правителствата на Румъния и България и партньорите по проекта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!