СЕТА – предимства, решения, пeрспективи


Нито българската роза, нито горнооряховският суджук са признати от Канада и няма да бъдат защитени на пазара там, ако Споразумението между ЕС и Канада за търговия и инвестиции (СЕТА) влезе в сила в сегашния си вид. Документът не предвижда българските продукти със защитени географски означения да бъдат защитени в Канада. За това сигнализира българският евродепутат от Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите Момчил Неков, член на Комисията по земеделие в Европейския парламент.Страни като Кипър и Румъния имат поне по един продукт с географско означение в договора, а Чехия има два. България отново липсва - посочва Момчил Неков. В тази връзка евродепутатът е отправил запитване с приоритет към ЕК дали българските продукти, защитени до момента, не могат да бъдат добавени към споразумението.

  В своя позиция, публикувана във Фейсбук, евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ, докладчик от Европейската народна партия за СЕТА в Комисията по външни работи, отбелязва: „Либерализирането на търговията е в ДНК-то на Европейския съюз и в основата на неговото благоденствие, защото търговията означава работни места. Всеки 1 милиард евро от износ създава 14 000 допълнителни работни места в ЕС. И понастоящем над 30 милиона работни места, тоест едно на всеки 7 работни места в ЕС, зависят от износа към останалата част на света. Ако искаме Европа да продължи да задава икономическите, социални и екологични стандарти на света трябва да обединим усилия с нашите партньори, с които споделяме общи ценности и принципи.“ Според Андрей Ковачев - „Това е едно от най-добрите търговски споразумения, което може въобще да се сключи. И ако ние с Канада не можем да сключим споразумение, то с никоя друга страна на тази планета не можем да сключим такова споразумение. Разпространяването на неистини, да не кажа лъжи и страхове не е в интерес на никой. Никой няма проблем с животновъдите, нито с който е да е друг сектор. Напротив има огромни възможности за европейския бизнес за повече търговия към канадския пазар“.

  При подписването на споразумението председателят на Европейския Съвет Доналд Туск изрази "много предпазлив оптимизъм" за лесното приемане на споразумението от Европейския парламент. Трябва да убедим нашите граждани, че свободната търговия е в техен интерес, а не само в интерес на търговците, отбеляза Туск.

  „Час по-скоро всички искат СЕТА да мине през Европейския парламент. Аз се надявам до края на годината или най-късно в началото на следващата година това да стане“ - заяви евродепутатът от Реформаторски блок, Европейска народна партия Светослав Малинов. „Мнозинството е гарантирано, защото имаше нещо като пробно гласуване тази седмица дали да се отложи гласуването и да се даде споразумението на разглеждане от съда. В този смисъл отхвърлянето на това предложение показва, че когато влезе в зала същото мнозинство ще се появи и в подкрепа на СЕТА. След това споразумението поема по своя дълъг път на ратификация в отделните парламенти. Това е процес, който ще трае минимум година и половина, опасявам се, много рядко е по-кратък. За България, общо взето, никога не помня такъв случай нещо свързано с ратификация да се е забавило заради България. В това отношение ние сме над средното ниво като бързина. И аз съм убеден, че най-късно поради изборите, втората половина на следващата година българският парламент ще вземе отношение по СЕТА“, допълни Малинов.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!