Различните виждания в ЕС за справяне с мигрантската вълна

Снимка: БГНЕС

Европейският комисар по миграцията Димитрис Аврамопулос призова държавите членки на Европейския съюз да продължат и да ускорят преразпределението на бежанците от Гърция и Италия, а също така да пратят повече експерти да помагат с обработването на молбите за убежище. Той подчерта, че условията (свързани с мигрантските въпроси) в Европа „остават нестабилни“ и че „бежанската и мигрантската криза не е приключила“. Еврокомисарят отново напомни, че „споразумението между Турция и Европейския съюз трябва да продължи на всяка цена“, допълвайки, че това е „наш приоритет“. 

В началото на седмицата вътрешните министри на страните от Вишеградската група - Полша, Словакия, Унгария и Чехия заявиха, че за да излезе от миграционната криза, Европейският съюз трябва да се откаже от плановете за разселване на бежанци и да води политика на връщане на пристигналите мигранти. "Ние смятаме тази система за неефективна, защото тя привлича все нови и нови потоци мигранти в Европа и така задълбочава кризата, а не я решава", отбеляза полският вътрешен министър Мариуш Блашчак, предавайки общото мнение на колегите си, след провелата се между тях среща по проблема.

Светият Синод на Българската православна църква също излезе с обръщение по повод кризата с бежанците, като призова българското правителство, ако то е правителство на християнска държава, на всички форуми и във всички международни организации, в които то участва, да постави най-остро и категорично въпроса за незабавно прекратяване на войните в Близкия изток и Северна Африка и за отстраняването на причините, довели до масовото прокуждане на милиони хора от родните им земи. На второ място от Светия синод настояват категорично нашето правителство да постави въпроса дали е налице религиозно прочистване на тези територии от християнството и как това се вписва в повелите за междуетническа и междурелигиозна толерантност. Богословът Мариян Стоядинов коментира в интервю доколко са ефективни политическите решения и по как реално е възможно да се помогне в човешки план на хората, които търсят убежище.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!