Т. Винклер: Среща на високо ниво ЕС- САЩ в Брюксел ще бъде решаваща за бъдещата посока на трансатлантическите отношения.

Снимка: архив



Среща на високо ниво ЕС- САЩ в Брюксел ще бъде решаваща за бъдещата посока на трансатлантическите отношения.
Това каза в специално интервю за "Хоризонт" Тобиас Винклер, ръководител на информационното бюро на ЕП в Мюнхен, столицата на германската федерална провинция Бавария.

Освен информационните центрове на ЕП в столиците на страните-членки на ЕС, в Германия, Франция, Великобритания, Италия, Полша и Испания има разкрити и допълнителни информационни бюра, които да бъдат посредник между европейските теми и гражданите при взимането на важни законодателни решения.

Според Тобиас Винклер Брекзит-процесът няма да доведе до криза Евросъюза, а ЕП, ЕК и Европейския съвет имат готовност да водят преговорите за излизане на Великобритания от ЕС към финал максимално бързо, след окончателно решение за излизане от съюза, като яснота за това трябва да има преди изборите за ЕП през 2019 година. Винклер изрази надежда бъдещите председателства на ЕС, сред които през 2018 година от страна на България, да си поставят задачата да работят в сътрудничество и с готовност за компромисни решения, които всички да се разпознават, така че всички страни-членки да говорят с един глас.

За нас е от голямо значение да покажем, че Европейският парламент като изразител на демократични мнения е близо до гражданите, че европейските депутати имат ключово влияние върху европейското законодателство и че Европа не е толкова далече, колкото си мислят хората. Има нюанси в темите, които вълнуват европейците. Примерът, който мога да  дам, е споразумението за свободна търговия между САЩ и ЕС, което беше в центъра на поредица от организирани от нас дискусии.

Научихме, че тази тема  не е от еднаква важност за различните страни-членки, както и че не навсякъде към договора се гледа критично. В Германия имаше силна вълна на недоволство, това се отнасяше и за споразумението за свободна търговия с Канада. Много силен отзвук намери темата предстоящия Брекзит и ефектът от изборите в САЩ върху ЕС. Няма рецепта как да бъдат представени европейските теми, използваме различни пътища на комуникация: пресконференции, дискусии, търсим присъствие в медиите, работим активно със социалните мрежи, за да отговорим на нуждата на гражданите от специфична информация. Само един единствен комуникационен канал би бил недостатъчен.

Еврпопейските депутати работят по актуалните теми, но като цяло това са и темите, които вълнуват цялата европейска общественост: дебатът за Брекзит-ефекта, бежанската ситуация, която е предизвикателство за всички нас, борбата с  тероризма, въпросите на Шенгенското пространството, сигурността на външните граници и подсилването им със съдействието на Фронтекс. Конюктурни въпроси, за които, извън текущите теми, има очаквания от депутатите да бъдат активни в обсъждането им и да са готови да отговарят на въпросите на гражданите.

Предстои важна среща на високо ниво ЕС-САЩ, на която ще присъства новоизбраният американски президент Доналд Тръмп и която ще покаже посоката на трансатлантическите отношения, сподели за "хоризонт" Тобиас Винклер:

Все още е минало малко време след избора на президента Тръмп. Председателят на Европарламента Мартин Шулц вече се изказа непосредствено след това. При всички положения в демократичните системи е нормално да поздравиш новоизбрания държавен глава, да го посрещнеш открито. Не би трябвало да приемаме предизборната кампания на Тръмп като отправна точка за оценките и очакванията ни, а да изчакаме той да организира администрацията си. Необичайното в случая е, че той излиза на политическата сцена с екип, с който нямаме натрупан опит. При предишни президентски избори в САЩ имахме повече яснота как ще бъдат разпределени отговорностите. Сега не е така. В момента в съдържателен план не сме толкова подготвени.

Тръмп е поканен за участие на среща на високо ниво САЩ и ЕС в Брюксел, която организираме, и сме сигурни, че ще приеме. През 2017 година  в Брюксел ще има ключова среща в новата щаб-квартила на НАТО и срещата ЕС-САЩ ще се проведе малко преди или след това. Засега се налага да изчакаме, за да видим в каква посока Тръмп ще изгради политиката си.

Все още е рано да кажем как ще се развият в бъдеще транс-атлантическите отношения и каква оценъчна тежест ще имат те, не знаем кой ще поеме поста външен министър в екипа на Тръмп. Отправната точка обаче трябва да бъде увереността, че изградените стабилни отношения между ЕС и САЩ ще продължат и при президента Доналд Тръмп, и че те ще бъдат оценени по значимост.


Ръководителят на информационното бюро на ЕП в Мюнхен не е съгласен "Брекзит"-процесът да бъде определян като криза за ЕС. Очакванията му са ЕП максимално бързо да предвижи преговорите, когато договорът бъде финализиран от Великобритания.

Всички въпроси, свързани с Брекзит-темата на практика чакат отговори. Премиерът Тереза Мей вече каза, че има намерение договора да бъде представен до края на март и ние разчитаме на това. Предстои изслушване в британския парламент. ЕП, ЕК и Европейския съвет имат готовност да водят преговорите за излизане на Великобритания от ЕС. Ще видим кога предложението за това ще дойде, и ако дойде, при всички положения ще го предвижим бързо напред. Има срок от две години, който може да бъде удължен, но не е в наш интерес този период да бъде дълъг. Максимално бързо искаме да има яснота и това е особено важно за ЕП и предстоящите европейските избори през 2019. Ще бъде сложно, ако британци  участват в предизборната кампания и бъдат избрани за срок от 2-3 месеца за евродепутати. Изборите ще са в периода май-юни и е важно преди това да имаме яснота за Великобитания. Не бих определил Брекзит-процеса като криза. Когато бъде готов договора за излизане на Великобритания, за ЕС всичко ще протече много по-лесно. Великобритания ще постави на изпитание цялото си национално законодателство, така е и с търговските отношения, които трябва наново да бъдат предоговорени с ЕС.
За ЕС това също е сложно, но не толкова, колкото за Великобритания. Имахме решение на референдума, кампания, която протече с лъжи и неточна информация. Искахме друг резултат, но важното е, че тази фаза вече е преодоляна.
Вървим възможно най-бързо към яснота за това как ЕС ще изглежда без Великобритания,  така или иначе имаше много правила-изключения, които съпътстваха членството й.
Имаме 27 страни-членки, с около 460 млн население, достатъно сме силни, за да продължим да играем роля в световната политика и след излизането на Великобритания. Преговорите не са криза, знаем какво предстои и какъв ще бъде резултатът.

Заглавията за края  се появяват периодично от 30-40 години насам, коментира Винклер:

Има цяла история на кризите на ЕС и сигурно можем да направим научен труд за това откога се говори за край на ЕС. На хората, които го правят, ще има кажа само, че прогнозите им биват оспорвани от историята всеки ден. Сигурен съм, че и след излизането на Великобритания, и както и предизвикателства, които оценявам дори като по-сериозни - бежанската вълна в шенгенското пространство, и тези трудности ще бъде преодоляно.

Запитан какви приоритети трябва а има България като страна, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС, Тобиас Винклер заяви:

Много е важно да действаме заедно. За съжеление има тенденция, която наблюдаваме през последните години - фокусирането върху собствената държава, върху нацията, национализмът могат да нанесат щети на ЕС, няма да го разруши, но би означавало стъпка назад. Не съм в позиция да давам съвети,  но много се надявам бъдещите председателства на ЕС да си поставят задачата да се работят в сътрудничество и с готовност за компромисни решения, които всички да се разпознават, така че всички 28 или 27 страни-членки да говорят с един глас, а не да се разпадаме в противопоставяне на национализми, което би имало негативни последици.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!