Възможности за Дунавския регион

Снимка: радио Видин
На петия годишен форум, посветен на предизвикателствата и перспективите за проучвания и иновации по поречието на река Дунав, който се проведе миналия месец, всички участници се обединиха около три ключови момента: сътрудничество, координиране и комуникация. Дунавската стратегия чества 5 години от съществуването си.

Устойчивото развитие е един от най-големите въпроси, който стои пред нас в началото на XXI век, подчерта заместник-председателят на Европейския комитет на регионите Карл-Хайнц Ламберц.

Европейското териториално сътрудничество е един от инструментите за постигане на устойчиво развитие. В това число важно е да се затвърждава териториалното сътрудничество в пограничните зони. Истинското междурегионално партньорство води до създаването на работни места и растеж на регионите, подчерта Натали Ферсхелде, заместник-ръководител на отдел за трансгранично сътрудничество в Главна дирекция "Регионална и урбанистична политика" на Европейската комисия.

"Малките проекти, микро проектите трябва да стоят в основата на трансграничното сътрудничество. Хората от двете страни на границата трябва да изградят доверие помежду си и да работят заедно. Важна е и свързаността на регионите, а река Дунав дава голямо предимство на дунавските региони. Важно е опазването на нейния ресурс, красотата й принадлежи на всички страни, през които минава, и е невъзможно само една държава да се грижи за това."


"Успешното междурегионалното сътрудничество води до развитие на цели региони", допълни Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!