Възможности на Европейския съюз за подпомагане на младите предприемачи

Европейската комисия има няколко инструмента за подпомагане на млади предприемачи. Най-важните от тях са достъп до финансов ресурс, намаляване на административната тежест и възможност за избягване на несъстоятелност, както и втори шанс за младите предприемачи при неуспешен първи старт. Това съобщи на среща със студенти евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

По отношение на финансирането на млади предприемачи ЕС има отворени много програми – както по националните оперативни програми, така и по стратегическата рамка за инвестиции в малък и среден бизнес, по „Хоризонт 2020“ за иновативни идеи. Но не само ЕС подпомага стартиращ бизнес на млади хора, а и други програми на външни инвеститори, които обаче не са напълно безвъзмездни. Третият инструмент е традиционният банков капитал, който може да бъде мобилизиран.   

„По време на срещата, на която студентите задаваха много въпроси, специално подчертахме важността на стажовете за младите хора, особено в България, където често връзката между висшето образование и реалния сектор се къса“, подчерта Андрей Ковачев:

Затова и нашата препоръка беше още по време на следването си да участват в стажове, които после да им помогнат в старта на тяхната кариера. Ако имат иновативни идеи, да търсят отсега възможности за реализация на своите идеи.   

Няма ясно ограничени сектори, по които може да се получи еврофинансиране за млади предприемачи. Определяща е добрата идея, а не секторът, в който ще се развива тя, посочи евродепутатът.

Не е определящ секторът, а идеята и как тя е разработена. Има, разбира се, идеи в IT-сектора, в сектора на услугите, в селското стопанство, които могат да получат финансиране от европейските фондове.

Важно условие е кандидатстващите да са до 29 години и до 35 г. – по програмите за фермерство, обясни Андрей Ковачев.

Ние сме пълноправен член на ЕС и имаме пълноправен достъп до всички европрограми, включително инициираната от българския евродепутат Андрей Новаков европейска програма „ A.L.E.C.O.“ за стажове в ЕС. 

Българските студенти имат равен старт с всички млади хора от 28-те страни членки на ЕС, така че нека да се възползват максимално от еврофондовете за реализацията на своите добри идеи, подчерта Андрей Ковачев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!