Европейската комисия организира първата европейска седмица на професионалните умения

 

          Оснавната цел на инициативата е да вдъхнови хората да открият, използват и развият своите таланти и способности чрез професионалното обучение. Седмицата на професионалните умения е едно от десетте ключови действия, предложени от Европейската комисия в рамките на Новата програма за умения в Европа, представена през юни тази година. 

  През европейска седмица на професионалните умения Комисията представя висококачествени инициативи в областта на професионалното образование и обучение  — с крайната цел хората да бъдат снабдени с уменията, които са им необходими в един бързо променящ се пазар на труда.

  Над 650 прояви се провеждат в цяла Европа — във всички 28 държави — членки на ЕС в страните от ЕАСТ и в страните кандидатки за членство в ЕС.

  Комисарят по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсензаяви, че благодарение на тази Европейска  седмица, младите хора могат по-бързо да си намерят работа  и да дадат добър старт на кариерата си.

   Интервю с Христо Христов от Представителството на ЕК в България.

Новини от европейските институции:

  Евродепутатите подкрепиха с голямо мнозинство споразумението между ЕС и САЩ за защита на личните данни. То ще гарантира високи и задължителни стандарти за защита на личните данни, които се обменят между полиция и правосъдни органи през Атлантика. Споразумението „чадър“ обхваща трансфера на имена, адреси или криминални досиета за предотвратяване, разкриване и наказателно преследване на престъпления, включително тероризъм.

  През изминалата седмица бе одобрен бюджетът на ЕС за 2017 г.

Евродепутатите гарантираха по-голяма подкрепа за безработните младежи и допълнителни средства за ключови инициативи.

Бюджетът е силно ориентиран към приоритетите на ЕС, сред които засилване на икономическия растеж, създаване на работни места, и справяне с миграционната криза, според водещия докладчик Йенс Гайер.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!