Еврорадиоигри: Необходимо е намаляване на потреблението на биогорива в транспорта

Употребата на биогорива не намалява, а увеличава количеството на отделяния в атмосферата въглероден двуокис. След тези наблюдения на учените, Европейската комисия предлага коригиране на употребата на максималното количество течно биогориво от първо поколение. Това са биогорива, изработвани от селскостопански култури, използвани и за храна. Европейската комисия предлага почти двойно намаляване на биогорива за транспортни цели в Европейския съюз. Спорeд досегашните планове през 2021 г. процентът им трябваше да бъде 7 спрямо общото количество горива. Количеството им постепенно трябва да бъде намалено до 3,8% от общото количество на горивата от възобновяеми източници до 2030 година.
Намалението е заложено в проект на Европейската комисия. Освен че потреблението на този вид гориво увеличава отделяния в атмосферата въглероден двуокис, то може да доведе и до повишаване на цените на храните, смятат от Европейската комисия.
Евродепутатът Владимир Уручев посочва, че за добиването на биогорива са по-подходящи растителните отпадъци от селското стопанство, както и хранителните отпадъци, чието количество позволява да се гледа на тях като ресурс за енергетиката. Освен това учените разработват и нови, синтетични горива за замяна на биогоривата, получавани от селскостопански култури, използвани и за храна.
Постепенното свиване на биогоривото от използвани за храна селскостопански култури и замяната му с по-усъвършенствани видове биогорива ще даде възможност за намаляване на въглеродните емисии в транспортния сектор, се посочва в проекта на Европейската комисия.
Дискусиите по темата ще започнат още в началото на 2017-та година, съобщава още Владимир Уручев и изказва опасенията си, че те вероятно ще бъдат тежки и продължителни. Инвеститорите са вложили близо 16 милиарда евро за производство на биогорива в страните от Европейския съюз, затова тяхното производство не бива да бъде застрашено. От друга страна, европейските фермери са на мнение, че намаляването на производството на биогорива от първо поколение ще доведе до нежелателни последици, тъй като отглеждането на селскостопански култури за преработка в горива подпомага сеитбооборота и служи като резерв за фуражния сектор. Така се намалява и зависимостта от вноса на храна за добитъка.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!