Европейците живеят по-дълго, но не винаги в добро здраве, констатира доклад на ЕК и ОИСР


Европейците живеят по-дълго, но не винаги в добро здраве - това показва съвместният доклад на Европейската комисия и Организацията за икономическо сътрудничество "Здравето накратко: Европа 2016“. Според доклада очакваната продължителност на живота в повечето страни от Европейския съюз вече надхвърля 80 години, но тази рекордна продължителност невинаги означава живот в добро здраве. Около 50 милиона души в ЕС страдат от няколко хронични заболявания. Повече от половин милион души в трудоспособна възраст умират от такива болести всяка година, което струва на европейските икономики около 115 млрд. евро годишно.  
Докладът показва нуждата от промени в здравното обслужване. Те включват развитие на електронното здравеопазване, намаляване на болничните престои чрез по-добра организация на медицинската помощ и грижите.  Трябва  по-ефективна превенция и повече качество. 

Според специалистите ресурсите в европейските здравни системи трябва да се насочват по-ефективно там, където оказват най-голямо въздействие върху резултатите, включително върху профилактиката. Трябва да се направи повече за намаляване на неравенствата по отношение на достъпа до здравно обслужване и неговото качество.  
Следващата стъпка е изготвянето на здравни профили на всички 28 държави от ЕС до ноември 2017 г., за да се посочат конкретните обстоятелства и предизвикателства във всяка страна.
Анализите са точни, обяснява  Роза Митрева от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. У нас обаче продължителността на живота намалява:  
В България се наблюдава тенденция за намаляване на продължителността на живот на възрастните хора. А тези, които са над 65 годишна възраст имат много хронични заболявания и непрекъснато се влошава тяхното здравно състояние. 
Повече информация  по темата чуйте от звуковия файл. 

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!