В ЕП се разглежда предложение за изменение на директивата за борба с прането на пари

В Европейския парламент се разглежда предложение за изменение на директивата за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, като българският евродепутат от ЕНП-ГЕРБ Емил Радев е част от екипа, изготвящ позицията на ЕП.

Промените в приетата през 2015 г. четвърта директива целят да предоставят по-големи правомощия на звената за финансово разузнаване на държавите-членки и да улеснят сътрудничеството между тях. Освен това ще бъде затегнат контрола върху виртуалните валути като биткойни, както и ще бъдат намалени рисковете, произтичащи от използването на анонимни предплатени карти. По-конкретно, предвижда се информацията относно дружествата и тръстовете, свързани със стопанска дейност, да се съдържа в публично-достъпни национални регистри на действителни собственици. Тези регистри трябва да бъдат взаимосвързани за по-лесен обмен на информация между държавите-членки. 

Предложението на ЕК предвижда и създаването на автоматизирани и централизирани механизми (централен регистър или друг вид централизиран механизъм), които да позволят бързото установяване на самоличността на титулярите на банковите и платежни сметки. До тези механизми ще имат достъп единствено службите за финансово разузнаване на съответната държава членка и органите, участващи в борбата срещу прането на пари. Не на последно място, Комисията предлага към списъка със задължени субекти, които трябва да следят за съмнения за пране на пари и финансиране на тероризъм, да се добавят платформите за обмен на виртуални валути, както и доставчиците на портфейли, които предлагат попечителски услуги. От съображения за правна сигурност се предлага и общоевропейско определение на понятието "виртуална валута“.  

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!