В ЕП Надя Мурад и Ламия Ажи Башар получават наградата "Сахаров" за свобода на мисълта

В Европейския парламент ще бъде връчена наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта  - на Надя Мурад и Ламия Ажи Башар за техните усилия за привличане на световното внимание към съдбата на преследваното от ИДИЛ язидско малцинство в Ирак.  
Отличието се присъжда от 1988 година на личности с изключителен принос в борбата за правата на човека в целия свят, като насочва вниманието върху нарушенията на правата на човека и подкрепя лауреатите и тяхната кауза.
През 2009 година носители на наградата бяха правозащитниците от руската обществена организация "Мемориал", която се занимава основно с разкриване на престъпленията и политическите репресии по време на Съветския съюз, както и с борбата срещу съвременните нарушения на правата на човека в бившите съветски републики. Първият лидер на "Мемориал" е именно руският дисидент Андрей Сахаров, на когото е кръстено отличието. 
Информационното бюро на Европейския парламент  в България организира преди дни дискусия, посветена на предизвикателствата пред правата на човека в Русия, по случай тазгодишното връчване на наградата „Сахаров“, на която  специален гост беше Кирил Коротеев от руската правозащитна организация „Мемориал“.
Откакто е удостоена с награда „Сахаров“ през 2009 г., организацията продължава борбата си за свобода на словото и човешките права, а едно от най-сериозните предизвикателства се оказва приетият през 2012 г. в Русия закон за неправителствените организации, според който организациите, занимаващи се с дейност, която по своя характер може да се счита за политическа, и получаващи субсидиране от чужбина, трябва да бъдат вписани в специален регистър като чужди агенти. Действието на закона обхваща и публикациите в личните блогове. Така се стига  до абсурдната ситуация - ако караш със 120 км/ч в населено място, да бъдеш глобен с еквивалента на 30 евро, но ако не се подпишеш като "чуждестранен агент" на блога си, това може да ти струва 2000 евро. 
Разказът е на Кирил Коротеев от най-известната правозащитна руска организация "Мемориал", според когото натискът на бюрократичната машина в Русия достига размерите на тотален контрол. Каква е да си активист в правозащитна организация в Русия и каква е ситуацията в момента по отношение на спазването на човешките права? Пред Валерия Николова Коротеев, директор на правния отдел на Центъра за човешки права „Мемориал“, коментира какво се е променило за изминалите близо 30 години в Русия от учредяването на отличието. 
В интервю за "Хоризонт" активистът сподели тревогите си за влошаването на ситуацията с човешките права и най-вече за сериозните проблеми в сферата на правосъдието, с които се сблъскват руските граждани: 
За съжаление ситуацията с неправителствения сектор е само едно от доказателствата за влошаване както на ситуацията с човешките права като цяло. Проблемите са в сферата на правосъдието, а това се отразява на всички в страната, не само на неправителствените организации,  казва Коротеев.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!