Европрограмата „Културно наследство и съвременни изкуства“ в подкрепа на запазването на културните ценности

Макети на значими български паметници на културата от изложбата „Културното наследство на България – минало, настояще, бъдеще“
Снимка: БГНЕС

Богатото културно, историческо и природно наследство на България предлага голям потенциал за икономически растеж, увеличаване на заетостта и по-голямо социално сближаване. За да се използва този потенциал са необходими инвестиции, с които да се спре процеса на влошаване на състоянието на културното наследство. 
Освен инвестиции за опазване на българското културно наследство има належаща нужда и от повишаване на степента на участие на хората в изкуството и културата; необходимо е подкрепата да се насочи към мерки, които ще предоставят на хората по-голям достъп до българското изкуство, култура и наследство както физически, така и дигитално.
Тези предизвикателства се отчитат от Европейската комисия в програма „Креативна Европа 2014-2020“, в която комисията изрично подчертава необходимостта от стимулиране на международното сътрудничество и обмяната на знания за ускоряване процеса на изграждане на капацитет в културния сектор. Програма „Културно наследство и съвременни изкуства“, съфинансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, стимулира такъв обмен. 
Програмата е свързана с приоритетни дейности в консервацията и опазването на културното наследство и насърчаването на многообразието в изкуството и културата. За постигнатото до момента разказва  Росица Апостолова, директор на дирекция „Европейски програми и проекти“ в Министерството на културата, а за етнографския музей в Созопол, който е пример за изцяло реконструирана сграда по програма „Културно наследство и съвременни изкуства“ разказва Петя Чапевова, заместник-кмет на община Созопол. 


Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!