Шулц призова Туск да даде гаранции, че евродепутатите ще участват в преговорите за Брекзит


Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц призова председателя на Европейския съвет Доналд Туск да даде гаранции, че евродепутатите ще участват в преговорите за Брекзит, предаде Франс прес.

Шулц отправи до Туск писмо в навечерието на срещата на върха на ЕС , на която една от темите ще бъде Брекзит.

Призивът в писмото беше отправен, след като Шулц се запознал с проект на заключителна декларация от срещата на европейските лидери, посветена на Брекзит, в която на евродепутатите се отреждала второстепенна роля в процеса на преговорите.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц заяви, че Европейският съюз и "транснационалната демокрация" са в опасност, предаде ТАСС. "Навсякъде на нашия континент набират сила поддръжници на разделението и крайни националисти. Те настройват хората едни срещу други и призовават за изоставяне на либералния социален и икономически модел на нашето общество в Европа", каза Шулц в прощалната си реч на своето последно пленарно заседание в ЕП. По думите му тези политически сили "заплашват едно от най-важните цивилизационни достижения на континента".

Неговият мандат като председател на ЕП изтича през януари догодина. През ноември той каза, че не възнамерява да се стреми към нов мандат и планира да се върне в германската политика.Еврогрупата и Европейският стабилизационен механизъм отлагат до януари прилагането на одобрените миналата седмица от тях краткосрочни мерки за облекчаване на гръцкия дълг, съобщават гръцките издания, цитирани от БТА. Институциите са стигнали до това решение, тъй като действията на гръцкото правителство - възстановяване на 13-о годишно плащане при малките пенсии и отлагане на увеличението на ДДС - "не съответстват на договореностите", което  възпрепятства "прилагането" на мерките за облекчаване на дълга, казал говорител на председателя на Еврогрупата, цитиран от в. "Вима". 

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!