Лидерите на страните от ЕС потвърдиха ангажимента си за пълното прилагане на споразумението с Турция за миграцията


На съвета си тази седмица държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз потвърдиха ангажимента си за пълното прилагане на споразумението с Турция за миграцията. Eвропейските лидери припомниха и позицията си, приета на предишната им среща през октомври, по отношение на Източно-средиземноморския миграционен път. Тя предвижда бързо връщане на мигрантите от гръцките острови в Турция, оказване на помощ, при необходимост, на Гърция от страна на останалите страни-членки и напредък по ангажиментите, залегнали в споразумението с Турция, включително визова либерализация за турските граждани. Друг инструмент за намаляване на миграционния натиск са споразуменията с пет африкански държави - Етиопия, Мали, Нигер, Нигерия и Сенегал. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск акцентира върху значението на тези споразумения:
Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи за напредък по отношение на африканските страни. Например нашето партньорство с Нигер. То е довело до намаляване на броя на хората, които използват трафиканти, за да се доберат до Либия. 
Европейските лидери са се обединили около необходимостта от засилване на помощта, оказвана на либийската брегова охрана в битката й с трафикантите, както и около възможностите за доброволно връщане в родните им страни на мигрантите, струпани на либийска територия. 
Европейският съвет остро осъди продължаващото нападение срещу Алепо на сирийския режим и неговите съюзници, най-вече Русия и Иран. Съветът призовава режимът в Дамаск и Русия, както и всички страни в сирийския конфликт, незабавно да приложат следните четири спешни мерки: евакуация на жителите на източно Алепо, незабавна помощ и защита на всички тях, защита на медицинския персонал и медицинската инфраструктура в цялата страна и прилагане на международното хуманитарно право.
Днес поканих председателя на местния съвет в Алепо, за да се обърне към европейските лидери и гласът на хората от Алепо да бъде чут. Най-малкото по този символичен начин. Ще упражним натиск спрямо другите глобални играчи, представени в Сирия, използвайки всички налични дипломатически канали. Целта е ясна. Незабавно отваряне на хуманитарни коридори за цялата помощ за Алепо,  безопасна евакуация на цивилните под неутрално международно наблюдение. Защитата на цивилните е абсолютният приоритет, посочи председателят на Европейския съвет Доналд Туск.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!