Намаляват мигрантите, идващи от изток, но се увеличава миграцията от Северна Африка



Според службата на Европейския съюз за граничен контрол около 350 хиляди мигранти са пристигнали в Европейската общност от началото на годината, предаде Асошиейтед прес, като се позова на германския в. "Рур нахрихтен". Близо 180 хиляди души са дошли през Турция и източното Средиземноморие, а 170 хиляди са достигнали Европа през централната част на Средиземно море от Либия и Египет. Това е значително понижение на бройката в сравнение с 2015 г., когато пристигнаха над 1 милион души. Изпълнителният директор на Фронтекс заяви, че споразумението между ЕС и Турция е довело до намаляване на броя на мигрантите, идващи от изток, но миграцията от Северна Африка се е увеличила с 30 процента.


Правата на гражданите от Европейския съюз, живеещи във Великобритания, не трябва да се използват като разменна монета от преговарящите за Брекзит, пише  Independent, цитиран от Агенция Фокус. Комитетът по правата на човека е предупредил британския министър-председател Тереза Мей да постави като свой приоритет статуса на общо 2 млн. 900 хиляди души от блока, живеещи в Обединеното кралство. Освен това от комитета са я посъветвали да сключи отделно предварително споразумение по въпроса, преди преговорите да започнат следващата година. Председателят на комитета Хариет Харман подчерта, че Британското правителство не може да депортира големия брой граждани от ЕС, живеещи в Обединеното кралство.


Великобритания може да остане в митнически съюз на ЕС и след напускането на блока, пише Times. Министърът на международната търговия Лиъм Фокс отбеляза, че излизането от ЕС не представлява избор само между труден Брекзит, който ще включва напускането на единния пазар и митническия съюз и лек Брекзит, който може да осигури достъпа до двете. Фокс даде пример с прецедент за частично членство. Той подчерта, че Турция е нация, която „е в митническия съюз“, но не е включена в другите обединения.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!