Вече са договорени 40% от средствата по ОПРЧР за периода до 2020 година

 

Комитетът за наблюдение по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" одобри пет нови операции за близо 134 млн. лв. Акцентът в програмния период до 2020 година остават и схемите за борба с безработицата и особено, младежката заетост и насърчаване на младежкото предприемачество, както и грижата за хората с увреждания.

Програмният период вече се изпълнява успешно в България. 40% от средствата са договорени, а 60 на сто са планирани, съобщи министърът на труда и социалната политика в оставка, Зорница Русинова.

За настоящия програмен период, в рамките на оперативната програма е договорен пакет в размер на 230 млн. лв., изцяло насочен в подкрепа на политиките за младите хора. Като изключително успешна, министър Русинова посочи схемата "Младежка заетост" на стойност 72 млн. лв, благодарение на която се очаква повече от 22 000 младежи да намерят реализация:

Част от анкетираните от БНР младежи не крият, че търсят възможностите по различните програми. Студентите търсят предимно добри позиции при работодателите. Завършилите разчитат на схемата за предприемачество

Работодатели пък заявиха, че предлагат всякакви позиции и за стажове, и за постоянна заетост. Те държат на инициативни и креативни млади хора като компенсират пропуските в подготовката с професионални обучения.


За първите 7 години от работата по програмата, 2 млн. души са използвали Европейския социален фонд в България. 140 000 са намерили работа, благодарение на фонда. Още толкова са обучени, за да намерят по-добра реализация на пазара на труда. Повече от 80 000 са ползвали различните социални услуги. Приблизително толкова студенти са подкрепени в обучението си със стипендии.


Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!