Потребителите ограничават употребата на найлоновите торбички

Снимка: СМЦ Видин, колаж: радио Видин

Министрите на околната среда на страните от ЕС постигнаха споразумение по директива, която цели да ограничи употребата на найлонови торбички.  Приет е компромисен вариант между две възможности-до 2018 година държавите-членки да въведат такси върху полиетиленовите торбички с дебелина от 15 до 50 микрона или пък да вземат други мерки, с цел да ограничат годишната им употреба до 90 броя на човек до 2019г. и до 40 броя до 2025 година. 

В същото време се стимулира използването на биоразградими торбички. Вчера българският парламент прие промяна в Закона за управление на отпадъците,  която определя, че за тези торбички не се заплаща продуктова такса.Тази такса обаче остава за значителна част от полиетиленовия амбалаж, а България бе сред пионерите във въвеждането й, с горчивина констатира Любозар Фратев от Управителния съвет на Браншова асоциация "Полимери". 

В момента продуктовата такса, която производителите плащат е 55 стотинки на торбичка, което е почти 28 евроцента. Няма такава такса в ЕС, друг е въпросът, че не се събира, подчерта Фратев. 

Идеята да се плащат символични 5 или 10 стотинки за найлонова торбичка в супермаркета не е с цел печалба - а за да се намали потреблението на изключително трудните за рециклиране пликчета. Британската верига "Теско" демонстира впечатляващи успехи с тази политика.

Все повече хора спират използването на найлонови торбички, които са сред най-големите замърсители на природата. Това показват изследвания на „Екзакта“, извършени в началото и в края на 2016 г. по поръчка на Министерството на околната среда и водите.

През март 2016 г. 36,4% от запитаните са казали, че се въздържат от употребата на найлонови торбички. В края на ноември делът им се е увеличил на 44,9%.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!