Положителните и негативни страни на законите за интеграция в европейските държави

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Интеграцията на бежанци от приемащите европейски държави незабавно трябва да се ускори, за да не се предизвиква нестабилност, предупреди Еврокомисарят по заетостта и трудовата мобилност Мариан Тейсен.

По данни на Брюксел през 2015 г. и първите девет месеца на 2016 г. в държавите членки са подадени почти над 2 милиона молби за убежище. Бежанците имат проблеми при интегрирането си на пазарите на труда поради по-ниско образователно ниво и недостатъчно владеене на езика.

От близо анализирахме бежанците, пристигнали  предишните десетилетия и открихме, че са им нужни между 15 и 20 години, за да се интегрират на пазара на труда също толкова добре, колкото местните жители. Трябва да ускорим този процес за новопристигналите за да предотвратим появата на „загубени поколения“ и дългосрочните разходи за държавните ни бюджети, казва еврокомисарят Мариан Тейсен.

През 2015 година най-голямата тежест от мигрантската вълна в Германия пое федералната провинция Бавария, където, въпреки че този пик отмина, все още много остро стои проблемът с интеграцията на бежанците, особено след въвеждането на новия закон за интеграция, подготвен от местната власт, въз основа на новото федерално интеграционно законодателство. Законът за интеграция в Бавария срещна сериозните критики на правозащитни организации, които виждат в него опит за прокарване на разделителни линии. В момента темата придоби и друг аспект, след като крайнодесни политически партии в страната използваха атентата на Коледния базар в Берлин, акцентирайки на мигрантския статут на издирвания извършител, опитвайки се да привлекат подкрепа.

От Баварския съвет за бежанците, местна неправителствена организация за защита правата на мигрантите, силно критикуват новите принцип, залегнали в закона. Доброволците, които работят там, сигнализират за затягане на мерките за получаване на бежански статут заради зачестили случаи на експулсиране на мигранти от Афганистан.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!