Европейската комисия прие план за действие за справяне с измамите с документи за пътуване

Снимка: БГНЕС
Да се преодолеят различията при издаването на документи за пътуване, които позволяват на недобросъвестни лица да се възползват от различните съществуващи формати както с цел фалшифициране, така и с цел използване на документи на други лица, например откраднати паспорти, откраднати визи или други документи за самоличност е една от основните цели на плана отбелязва Христо Христов.

По думите му "Европейската комисия ще предложи на държавите-членки да помислят за унифициран формат на документите за пътуване най-вече на паспортите, както и на визите, като важно уточнение е, че държавите-членки ще запазят пълната свобода по издаването, по формата и начина, по който ще изглеждат личните документи (например личните карти, свидетелствата за раждане, брак и смърт)".

В плана са предвидени и мерки в случаите, когато има откраднати, изгубени или незаконно присвоени документи за пътуване, посочва Христо Христов и пояснява, че една от предложените мерки е да се предприеме системен подход от държавите -членки за навременно информиране за всички откраднати, изгубени или незаконно присвоени или обявени за невалидни документи в Шенгенската информационна система (ШИС).

С цел подобряване функционалните възможности на ШИС, през 2017 г. Еврокомисията ще въведе функцията за търсене на пръстови отпечатъци на централно равнище. Комисията ще работи също с държавите-членки и с агенциите на ЕС, за да насърчи учебните дейности в нови области на документните измами. 

Постигнатият напредък в изпълнението на плана за повишаване сигурността на документите за пътуване ще бъде докладван на Европейския парламент и на Съвета на министрите до края на първото тримесечие на 2018 година. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!