Мариян Карагьозов: Русия и Турция няма да развалят отношенията си след убийството на Карлов

Като цяло посоката на развитието на руско-турските отношения е възходяща, а темповете са добри. Много е важно дали едни отношения се институционализират, а при руско-турските отношения това е така. Този коментар направи в предаването "Нещо повече" Мариян Карагьозов от Института по балканистика към БАН. Карагьозов е бакалавър по близкоизточни изследвания от Нов български университет.

Към атентата срещу руския дипломат Андрей Карлов биха могли да имат отношение всички сили, които нямат интерес от сближаването на турските и руските позиции по сирийската криза, посочи Мариян Карагьозов. Той акцентира върху многокомпонентните отношения между Русия и Турция в областта на туризма, търговията, енергетиката, строителството. Това са двата най-големи съседа на ЕС, а отношенията на европейските страни с тях са подчинени на много фактори, подчерта той, разделяйки страните в Европа с отношение към интеграцията на Турция на три групи - едните „против“, другите "за", а в третата група постави страните с колебливо отношение.

В Турция социолозите отчитат обществена консолидация около фигурата на президента Реджеп Ердоган, допълни Карагьозов:

Социолозите отчитат повишаване на доверието и на подкрепата както за Партията на справедливостта и развитието, така и лично за фигурата на президента. През следващата година силната фигура в турския вътрешнополитически живот ще бъде президентът Ердоган.

Анализирайки убийството на руския посланик в Анкара, Мариян Карагьозов изтъкна, че извършителят по-скоро е искал да се представи за ислямист, без реално да е такъв.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!