Командоси под прикритие ще бъдат разположени по оживените места във Великобритания


Повече от 200 командоси под прикритие от британските спецчасти  ще бъдат разположени в търговски центрове и най-оживените улици в цяла Великобритания, след като разузнаването е получило информация за планирано терористично нападение по Коледа, съобщава вестник The Daily Express.

Подготвяната операция за наблюдение, при която войници от спецчастите ще се присъединят към полицията, е най-мащабната, организирана на територията на Великобритания в последните години, разкрива източник на изданието.
"Рисковете за които става въпрос, са сериозни и представляват основна заплаха за нашия суверенитет. Те трябва да бъде грижа на всички, които споделят демократичните ценности" е  уверил представител на британските спецсили.
Командосите ще действат под направлението на полицейските сили, но ще бъдат въоръжени и готови да предоставят съвети за ситуации със заложници, а също и при химически инциденти.

След масовите протести във Варшава правителството на Полша обеща да въведе "някои промени" в плановете за ограничаване на работата на журналисти в парламента, съобщава  Der Spiegel. Предложенията ще бъдат представени през януари, а за изготвянето им управляващата партия "Право и справедливост" иска да сътрудничи с журналистите в страната. Властите планираха от 2017 г. да ограничат достъпа за представители на медии в Сейма. Само пет телевизионни канала щяха да получат право да записват и излъчват дебатите. Броят на акредитираните журналисти в сградата също трябваше да бъде редуциран. Предложените мерки обаче предизвикаха остра критика, която прерасна в масови протести. Плановете на Варшава са "несъвместими с принципите на свободната и демократична преса", бе констатацията на Асоциацията на германските журналисти  пише още  Der Spiegel.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!