Всички видински училища се включват в европроект

Всички 36 училища в област Видин се включиха с различни дейности в проекта на МОН "Твоят час"- фаза 1, финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж", съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.  

"Всички 420 групи в област Видин са стартирали и провеждат обучения. Час от училищата организират и представителни изяви", каза на проведена кръгла маса във връзка с реализацията на проекта Иванка Тодорова, старши експерт в Регионално управление на образованието- Видин.

В групите за извънкласни дейности са обхванати 5 039 ученици от 1 до 12 клас или 59% учениците в областта. 161 са групите са преодоляване на обучителни затруднения, които се посещават от 1 385 ученици. Групите за занимания по интереси са 259 с общ брой ученици 3 654.

Проектът "Твоят час" позволява да се заяви компютърна и хардуерна техника. От област Видин всички училища са заявили такава. За обезпечаване на групите в направление "спорт" има заявени 24 тенис маси, 45 подвижни баскетболни кошове и 29 врати за хандбал. За областта определеният размер средства на база 59% обхванати ученици е 722 425 лева. Има и авансово преведени средства в размер на 30% или това са 216 728 лева, с които училищата вече биха могли да оперират спокойно.

Кирил Петров е учител по английски език в СУ "Цар Симеон Велики"- Видин и ръководител на видеоклуб по проекта на образователното министерство:

"Клубът съществува от 3 години, но тази година вече е по проекта "Твоят час". Занятията ги водим на английски език. Правим и собствени продукции. С голям ентусиазъм се посреща от всички."

Николай Николов и Исак Кирилов са членове на видеоклуба  от 3 години. Записали се, защото обичат да снимат. По време на заниманията се учат да снимат с видеокамера и фотоапарат, да работят със съответния софтуер. Когато средствата стигнат до училищата, от видеоклуба смятат да закупят декори, костюми или допълнителна техника.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!