Обзор

Европейските събития на 2016 година

Какви събития белязаха развитието на Европа и какви бяха приоритетите на основните европейски институции - в самия край на 2016г. ще направим кратка ретроспекция на съвместния живот на различните нации, култури и общества в общото европейско семейство.
Перманентният въпрос и акцент в решенията на Европейската комисия и Европейския парламент и тази година бяха свързани с адекватността на съюза да посрещне предизвикателствата на бежанската вълна, сигурността на границите и гражданите на страните-членки.
Друга разтърсваща европейска тема е BREXIT - дали плод на емоционално решение на гражданите на Старата госпожа, които започват полека да отрезвяват от аристократичното си опиянение по отношение на възникналите общи европейски проблеми или сериозен знак за назряващи все по-сериозни разногласия по основополагащите за ЕС принципи - но тази тема в развитие беляза 2016 с безспорен знак.
Как България се вписа в общото европейско семейство през изминалата година? Под наблюдение по традиция е най-болната система на българската държава - съдебната власт.
Кристалина Георгиева напусна своята позиция на заместник-председател на Европейската комисия и се връща на работа в Световната банка.
Сред другите значими въпроси, по които работи ЕК през отиващата си година, са предизвикалият сериозен дебат въпрос за отмяната на визите за гражданите на Турция, редица мерки за транспортната сигурност по европейските пътища, мерки по екологични проблеми, включително и намеса на ЕК за спиране на строителство в резерват в България. Особено внимание бе насочено и към развитието на човешките ресурси - с редица кампании, насочени към укрепване на здравето и здравната грамотност, към мобилност и образование в съвременни сфери като дигиталните технологии например, към професионалната реализация и преодоляване на младежката безработица.
Да си пожелаем здраве и благополучие, толерантност и мотивираност през новата 2017 година. Както щастието на едно семейство е плод на градивността и взаимността в него, така и европейското семейство да намира път за своето бъдеще.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!