Какво Пловдив може да научи от Вроцлав като Европейска столица на културата

Снимка: СМЦ Видин, колаж: радио Видин



6 дни остават до церемонията по официалното закриване на годината, в която Вроцлав е Европейска столица на културата. Ще има над 100 събития само в събота и неделя заради закриването, включително тиха дискотека - в стила на арт концепцията на Вроцлав, която цели да провокира зрителите към размисъл върху състоянието на нашето време.

Инициативата „Европейска столица на културата” сега ще е във фокуса на интереса ни, защото утре по покана Полският институт у нас пристигат двама куратори на проекти, избрани и включени в официалната програма на града. Срещата с тях логично ще бъде в Пловдив, българският град, който се пребори да стане Европейска столица на културата 2019.

Но първо да припомним каква е идеята за Европейска столица на културата. Това е едно от най-престижните и популярни европейски културни събития. Решение за инициативата е взето през юни 1985 г. от Съвета на министрите на културата на Европейския съюз по инициатива на Мелина Меркури. В периода след 1985 г. повече от 40 града са избрани за титлата „европейска столица на културата“ - от Стокхолм до Генуа, от Атина до Глазгоу, от Краков до Порто или както е в нашия случай от Вроцлав до Пловдив.

Имах шанса да присъствам на един от бяскавите спектакли на открито между бреговете на реката, която преминава през Вроцлав и оформа няколко острова - съответно имаме и шанс да усетим атмосферата.

Ето как кметът на Вроцлав Rafal Dutkievicz се обърна към Пловдив, който ще последва съдбата на Вроцлав и през 2019 ще бъде Европейска столица на културата

“ Поздравления за Пловдив!
- А съвети?
- Не, не съвет, а  послание към колегата кмет - стискаме ви палци, трябва да се голям късметлия - защото да сте кмет на град, който ще е Европейска столица на културата е наистина голям късмет!”


Подготовката около кандидатстването и организацията по събитията във Вроцлав е започнала още 2008 г. Задачата, която са си поставили е била през 2016 г. туристите във Вроцлав да нараснат от 2 на 4 милиона. Вероятон този брой ще бъде надминат, каза за Хоризонт директорът на Полския институт в София Ярослав Годун.

Отпадналите кандидати за културна столица 2016 - Гданск, Лодз, Люблин и Катовица, са активно ангажирани в програмата на Вроцлав. "Те представят най-доброто от своите градове. Заедно с тях направихме коалиция", казва Кшищоф Май. Той посъветва Пловдив през 2019 г. да направи същото - да покани в проявите София, Варна и Търново",

Рафал Кожински представя координираните от него проекти „Коалиция на градовете“ и „Лвовски месец“, Освен връзката с един град в друга държава на практика, като Лвов, заложена в концепцията на Вроцлав като европейска сторица на културата - Рафал е творец, който сам идва от град конкурент на Вроцлав - а именно Люблин. Точно този опит в коалициите може да бъде полезен и за България, като имаме предвид колко сериозна беше конкуренцията между българските градове…

Наталия Ромашкан представлява проектите WUWA и „Вроцлав - през задния вход“. През тях се вижда как Европейската столица на културата може да донесе ползи за градовете в културно, социално и икономическо отношение в рамките на самата година и след това. По изчисления на някои предишни успешни столици всяко евро, инвестирано в събитието, може да генерира печалба в размер между 8 и 10 евро. Така събитието може да допринесе за растежа и заетостта.

Важен елемент са социалното включване и диалога между културите, показват го двете лица поканени от Полския институт за представянето им в Пловдив, съвместно с Фондация “Пловдив 2019″.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!