Равнометката в навечерието на десетгодишннаната от присъединяването на България към ЕС


Точно на първи януари 2017г.  се навършват 10 години от присъединяването на Б-я и Румъния към ЕС. Някои го определят като петото разширяване на ЕС, чието начало поставят през 1951година 6 държави, обедини в Европейската общност за въглища и стомана. Оттогава до днес в ЕС постепенно влизат 28 държави. След България и Румъния, който празнуват своето влизане в ЕС на 1 януари 2007г., последната новоприсъденила се държава  е Хърватия през 2013г. България приключи преговорите през 2004 година, подписа договора за присъединяване през 2005, и реално встъпи прец 2007г.

Забравихме ли лесно усилията по затварянето на преговорните глави, дали днес напълно отговаряме на критериите за членство, които си остават -  функционираща пазарна икономика, демократични институции, които гарантират върховенството на закона, спазване на човешките права и уважение към защитаването на малцинствата.

Посланик Димитър Цанчев
в Брюксел, който е постоянният представител на Република България към ЕС  коментира разпространените мнения в публичния дебат, сред които негавните мнения, че "еврофондовете отиват предимно в Южна България; Не са хранилка - не гледахме отговорно на тях; Очаква ни разпад на ЕС заради бежанците…, и сме влезли с нереалистични очаквания в обединена Европа, а сега оставаме "в задния двор на Европа".

Не бива да се пренебрегват и положителните реакции: Това че сме в ЕС е най-хубавото! Чудесно е че умните деца, учат в европейски университети, ако не сме в ЕС България щеше да е в тежко икономическо положение като Русия.

Постоянният представител на България в ЕС Димитър Цанчев оцени мненията като представящи палитрата в българското обществено мнение. В тях има самоирония и самосъжаление, но и реална самоценка в реакциите на хората, които репортерът ни накара да се замислят за ЕС 10 години след като Б-я става член.  

Въпреки усещанията обаче от влизането на България в ЕС насам са настъпили сериозни промени. Без помощта на ЕС България едва ли сама щеше да се справи с финансовата криза или с кризата от миграцията, допълни Димитър Цанчев.

Ентусиазмът от членството в ЕС, според посланик Цанчев не се повлия от отложеното, със седем години,  формално влизане на българските граждани на трудовия пазар в ЕС.

На въпрос колко бързо е наложително да предложим име за еврокомисар след като Кристалира Георгиева заеме новия си пост в Световната банка, посланик Цанчев заяви, че е от интерес на България е легитимно да излъчи еврокомисар, и че никой не оказва натиск за бързина.

В условията на правителство в оставка, предсрочни парламентарни избори и служебно правителство Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел има готовност да поеме функциите си  по предстоящото българското председателстване на Съвета на ЕС през 2018, заяви Цанчев.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!