ЕК отбелязва десет години от присъединяването на България и Румъния към ЕС

 
В първия си работен ден за 2017 г Европейската комисия отбелязва 10 годишнината от присъединяването на България и Румъния към ЕС. Това е водещата новина и на страницата на комисията. Тя е съпътствана от архивен видеозапис от подписването на присъединителните договори с България и Румъния през 2005 година, както и текстът на съобщението от 28 декември 2006 г., в който се отбелязва, че на 1 януари 2007 г. ЕС "ще приветства с добре дошли (още) две държави и техните 30 милиона жители. Това е датата, на която България и Румъния ще се присъединят към ЕС. Така ще завърши историческият пети кръг на разширяването на ЕС, обединявайки по мирен път Западна и Източна Европа след десетилетия на разделение", гласи архивният текст.
Нашите поздравления за годишнината, заяви  говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас.
Тази година отбелязваме също десет години от членството на най-новите ни страни-членки - България и Румъния. И двете днес са жизнени европейски демокрации. Искам да ги поздравя и да отбележа факта, че тази година европейският проект става на 60 години. 
Става дума за подписването на Римския договор, поясни Схинас и  го определи като основополагащ документ за Европейския съюз, поставил началото на политическото сътрудничество в Европа, познато в наши дни. 
Също от днес Малта поема от Словакия ротационното председателство на Съвета на ЕС, като през следващите шест месеца тя ще определя дневния ред и ще търси компромиси между европейските правителства. Малката островна държава се изправя пред редица предизвикателства, сред които са миграционната криза в Средиземноморския регион, външнополитическите напрежения и очакваният старт на преговорите за Брекзит. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!