Европа през 2017 - очаквания, надежди, прогнози


Надеждите за по-добри времена са огромни.  Европа е изправена пред много изпитания - от кризата с еврото до бежанците и терористичните заплахи. Дали лидерите ще се окажат на висотата на предизвикателствата,  доколко ще са социално чувствителни, смели и точни в реакциите?  - това предстои да разберем.

Днес ще подчертаем, че за първи път започнахме  новата година с  подписан  документ от председателите на Европейската комисия, Съвета и  Европарламента. В него са очертани приоритетите на 2017 година: инвестиции в работни места и растеж, социална сигурност и действия за младите, отбрана, имиграция, единен дигитален пазар, енергиен съюз и климат.

Според евродепутатът  Ангел Джамбазки от политическото семейство на консерваторите и реформистите  „ЕП най-сетне осъзнава  опасността, която идва от южната ни граница. Категорично следващото усилие, следващата граница, която трябва да преминем и да превземем е формирането на нова европейска политика на отблъскване и недопускане  на нелегалната миграция. На 9 януари имам насрочена среща в ЕП в Брюксел, за да формулираме и внесем предложението за тази нова европейска политика“.

И друг български евродепутат -  Мария Габриел от Европейската народна партия поставя  овладяването на миграционната криза сред приоритетните през 2017.  Въпросът е пряко свързан със сигурността на Балканите, икономическата стабилност и повишаване качеството на работната ръка в ЕС. “Очакваме големите теми, които са на дневен ред, да получават много по-конкретни измерения и да бъдат последвани от решения, които водят до резултати. Това значи да продължим да говорим по темата за миграцията с много конкретика. Продължаваме да поставяме много сериозно въпроса за реформата на правилата от Дъблин за общата европейска система за убежище. Знаем колко силно е засегната България, точно защото е на първа линия“ – подчерта Мария Габриел.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!