2017 година няма да е спокойна за ЕС

| обновено на 05.01.17 в 09:34
Снимка: БГНЕС

Основното предизвикателство пред Европейския съюз през 2017 година е да формулира политическия си път и цели на развитие, смята българският евродепутат Ангел Джамбазки:

След задействането на член 50-ти от договора, който ще започне изходът на Великобритания от Европейския съюз, трябва да бъдат ясно формулирани политическите цели на този съюз – докъде ще продължава интеграцията на националните институции, ще се превърне ли Европейската комисия в правителство или не, ще се прехвърлят ли все повече е повече отговорности от съвета към комисията или не.

Без отговор на тези въпроси все повече ще нарасват съмненията в целесъобразността на този съюз. Според Джамбазки необходимите на българското общество просперитет, икономика и по – високи доходи могат да се случат в рамките на Европейския съюз:

За нас, българите, Европейският съюз е добър политически съюз. Не в този вид, в който съществува, а като идея. Защото дава възможност за свободна търговия, за просперитет, за това българските граждани да подреждат живота си. Но, ние трябва да гледаме на този политически съюз като на куче – касичка, от което поредният Министерски съвет да открадне някакви европейски пари, които да похарчи по безумен начин. За нас Европейският съюз трябва да бъде и съюз на споделени общи политически виждания, на общи политически ценности, които да ни дадат възможност да живеем в държавата си така, както искаме. Но ние трябва ясно да поставяме своите въпроси в него – нещо, което българските политици за съжаление не правят за тези десет години на европейско членство.

Това определя и основното предизвикателство пред България в Евросъюза за тази година:

Най – сетне да формулира ясно националните си цели в този политически съюз и да защити националните цели, които да повишат благосъстоянието на българската нация. Да защитят живота и здравето на българските граждани, да попречат на културната, политическата и етническата инвазия през нашата граница, организирана от турския диктатор Ердоган.

Ангел Джамбазки смята, че България непременно трябва да обърне внимание към Западните Балкани и да е водеща в разговорите за разширяването на Европейския съюз:

България е държавата с най – много интереси на Западните балкани и ние трябва да сме водещите в разговорите за европейското разширяване. Водещите, когато става дума за братската ни република Македония, за Черна гора, за Сърбия, останалите държави от региона. А ние досега не сме формулирали и три изречения по темата. Под ние разбирам политиците отново, не гражданите – тези, на които им е работа да го правят. От нашата позиция за Западните балкани ще зависи и бъдещето на българската държава и държавност изобщо. 

Намирането на баланса между националния и общоевропейския интерес е предизвикателството пред европейските политици:

Трябва да бъдат осмислени сферите, в които е полезно задълбочаване на сътрудничеството и трябва да бъдат оставени другите сфери – семейство, образование, култура - на националните законодателства и на националните традиции. 

И през 2017-та Европа не я очаква спокойно бъдеще, смята евродепутатът Ангел Джамбазки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!