Тереза Мей: Великобритания няма да запазва "късчета членство" в ЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Британският премиер Тереза Мей заяви, че при решаващия въпрос в дебатите за ЕС - дали ограничаването на имиграцията във Великобритания ще бъде издигнато като приоритет над преференциалния достъп до единния пазар на общността - не става дума за избор между едната или другата възможност и че Великобритания няма да запазва "късчета членство".
Мей даде признаци, че Великобритания вероятно ще напусне единния пазар на ЕС за стоки и услуги. Според нея свободното движение ще спре, защото Великобритания е гласувала да има контрол върху своите граници.
 Мей каза, че иска да постигне "амбициозна сделка", отхвърляйки твърдението на бившия британски посланик в ЕС Айвън Роджърс за бъркотия в подхода на правителството към преговорите за Брекзит.    
Основателят на евроскептичното и популистко италианско Движение "Пет звезди" Бепе Грило иска да се присъедини към либералите в Европейския парламент. В момента Движение "Пет звезди" е в парламентарната група, наречена Европа на свободата и пряката демокрация, в която е и Партията за независимост на Найджъл Фарадж
"Последните събития в Европа, като например Брекзит, ни карат да преосмислим естеството на тази парламентарна група", написа Грило в блога си и добави, че неговото движение се чувства изолирано.
Италиански политически лидери вече изразиха недоумението си от промяната в позицията на Грило. "За малко повече власт в Брюксел "Петте звезди" изоставят една евроскептична група, за да влязат при групата, която е най-благосклонно настроена към Европа на еврото, банките, лобитата и имиграцията", заяви лидерът на антиимигрантска партия Северна лига Матео Салвини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!