Бернар Казньов и Томас де Мезиер с призив към ЕС

Френският министър на вътрешните работи Бернар Казньов и германският му колега Томас де Мезиер призоваха  Европейския съюз да продължи да подкрепя страни, през които мигрантите влизат в Европа. Апелът идва на фона на продължаващото разделение на страните от ЕС по въпроса за мигрантите, информира Франс прес. Казньов подчерта след края на срещата си с Де Мезиер тяхната единна позиция по необходимостта да се продължи подкрепата на ЕС за страните на първото влизане - Гърция и Италия - при създаването на центрове за приемане на мигранти и засилване на контрола по външните граници на ЕС. Те трябва да получат подкрепа и при изпълнението на програмата за преместване на лица, нуждаещи се от защита, според вътрешните министри на Франция и Германия.
Премиерът на Словакия Роберт Фицо каза, че се надява новите гранични сили и брегова охрана да бъдат разположени по външните граници на ЕС до края на 2016 година, предаде AFP. Изказването му идва след като председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер призова по-рано през седмицата  новите гранични сили и брегова охрана на ЕС да заработят бързо с 200 граничари и 50 коли, разполагайки се през октомври в България.
"Целта е много ясна - до края на годината да бъдат задействани европейските сили от граничари и брегова охрана, с всички произтичащи от това последствия“, каза Фицо "Всички законови процедури относно въпроса са извършени“, каза той и допълни, че страната му ще предложи пълното си съдействие за разполагането на тези сили.

Още европейски новини можете да откриете на  www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!