С две процедури по ОП „Развитие на конкурентоспособността“ насърчават създаването на клъстери в България

В последно време в България навлязоха клъстерите.
Клъстер е група компании, които произвеждат сродна група продукти или услуги. Поради своята близост (както географска, така и по дейности) членовете на клъстера са движени от различни видове ползи, специфични за тяхното местонахождение. Тези ползи включват например достъп до пазар на специализиран труд и доставчици, размяна на знания, желание да се достигне по-високо икономическо развитие, за да има и по-голяма конкурентоспособност и непрекъснато обучение, благодарение на близкото взаимодействие между клиентите и специализираните доставчици.

Още през предходния програмен период по ОП „Развитие на конкурентоспособността“ на българската икономика е имало процедура за развитие на клъстери в България. Тогава са подкрепени първите клъстери, които са създадени в страната ни.
Идеята е през този програмен период да се обявят общо две процедури за клъстери - сегашната, която е по Ос 2 на програмата и другата, която ще бъде обявена през 2018 г. Тя ще бъде по Ос 1 и ще е с насока към иновативните клъстери.

Целта е чрез предоставяне на такава специфична подкрепа процедурата да насърчи кооперирането и създаването на клъстери в България. Необходимо е да се развие капацитетът и интернационализацията на вече създадени клъстери, което е основен фактор за развитие на конкурентоспособността и бизнес средата.
Каква е необходимостта от създаване на клъстери научаваме от Ивелина Пенева, която е главен директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност към Министерството на икономиката.

За първи път през този програмен период е предвидено извършване на предварителна категоризация на видовете клъстери, която ще бъде извършвана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малки и средни предприятия.

До края на януари кандидатите-клъстери биха могли да подават заявления за категоризация през изпълнителната агенция, а до края на април могат да кандидатстват с получено становище за категория клъстер пред управляващия орган - Министерството на икономиката.

Чуйте повече.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!