Програмата "Еразъм" стана на 30 години, студенти разказват за споделения опит

Програмата “Еразъм”, която  е дала възможност на над 5 милиона млади хора да учат чрез студентски обмен в чужбина, днес празнува своята 30-а годишнина в Брюксел, а посветени на нея прояви ще има през цялата година.

“Това бе преживяване, което отвори очите ми към света”, разказа Елена Иванова пловдивчанка, която завършва медицина, два пъти била на академичен обмен по Еразъм. Запис: Бях в университета в Сегат,  в Унгария. Обогати ме, че придобих доста богат опит от професионална гледна точка. Срещнах се с един различен начин на работа, с друга здравна система, което ми помогна да правя съпоставка при работата си в България. Имам много по - различен поглед върху нашата система, върху това как хората работят на Запад. Мога да прилагам знанията си по доста по-различен начин, отколкото просто, ако бях завършила университата, и чисто практически ми даде добра ориентация.

Програмата “Еразъм” , която носи името на един от великите хуманисти на Ренесанса - холандеца Еразъм Ротердамски, стартира на 15 юни 1987 г.Първоначално тя дава възможност единствено на студенти да заминат да следват една година в чужбина, но програмата не престава да се разширява и с течение на времето участващите в нея страни се увеличават от 11 на 33.

Впоследствие името й е променено на “Еразъм+” и тя започва да обхваща също ученици от началния и средния курс или от професионалните гимназии.

Яна Вангелова , председател на Националното представителство на студентските съвети споделя: Тази програма дава много възможности не само за българските студенти, но и  да се докоснеш до един различен начин на преподаване,  така че доста колеги се възползват.  „Еразъм практис“ пък дава възможност за практики по различните специалности в различни фирми. В общи линии студент, който един път участва по програмата, със сигурност иска да участва и втори път.

На европейско равнище Испания остава най-привлекателната за
чуждестранните студенти дестинация и държавата, изпращаща
най-много свои студенти в партньорските европейски страни.
За периода 2014-2020 г. “Еразъм+” разполага с бюджет отблизо 16,4 милиарда евро.Според ръководството на “Еразъм+” равносметката от30-годишната история на програмата е, че се изгражда “усещане запринадлежност към общоевропейско общество и за по-справедлив,общодостъпен и устойчив Европейски съюз”.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!