Обзор на европейските събития за месец януари

ЕК подготвя следващите стъпки към европейски стълб на социалните права с конференция на високо равнище в Брюксел, проведена преди дни. Председателят Жан-Клод Юнкер обяви, че ще бъде домакин на социалната среща на върха за справедливост на заетостта и растежа заедно с министър-председателя на Швеция Стефан Льовен на 17 ноември 2017 г. в Гьотеборг.

Той също така призова за въвеждане на минимална заплата първо в страните от еврозоната, а след това и в останалите държави от ЕС.
Европейската комисия публикува своя трети Доклад за гражданството на ЕС, в който очертава действия, за да се гарантира, че гражданите могат да се ползват пълноценно от правата си във всекидневието - когато работят, пътуват, учат или участват в избори.

Темата БРЕКЗИТ: Великобритания може да обсъжда търговски споразумения с която и да е страна извън ЕС, но няма право да ги сключва, докато не излезе от общността.
Мониторинговият доклад на Европейската комисия от 2017 г. показва, че България е постигнала напредък в изпълнението на стратегията за реформа на съдебната система. Националната стратегия за борба с корупцията все още е в ранна фаза на изпълнение. За първи в път в доклад се говори и за отговорност на българската медийна среда: "Българската медийна среда се характеризира често с ниска степен на независимост и неефективно прилагане на журналистическите стандарти".

Чуйте повече.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!