Нова евродиректива задава по-строги ограничения за замърсяване на въздуха

От началото на годината в Европейския съюз е в сила новата Директива за националните тавани за емисии, която определя по-строги ограничения на петте основни замърсителя в Европа. Когато бъде изцяло приложена, до 2030 година директивата ще доведе до намаляване с близо 50 % на отрицателните последици за здравето на хората от замърсяването на въздуха като заболяванията на дихателната система и преждевременната смърт. Директивата е основен елемент от по-широкообхватната Програма за чист въздух за Европа на Комисията.

Кармену Вела, комисар по въпросите на околната среда, морското дело и рибарството, заяви:

Новите европейски правила за качеството на въздуха са важно постижение в борбата с този „невидим убиец“ - замърсяването на въздуха. Замърсяването на въздуха причинява смъртта на над 450 000 души в Европа всяка година. Това е над десет пъти повече от смъртните случаи при пътнотранспортни произшествия. Сега се очаква от националните правителства да започнат да прилагат новото законодателство, така че хората да почувстват ползите от по-чистия въздух. Ние ще работим с държавите членки, за да ги подкрепим в това предизвикателство - подобряването на здравето на европейските граждани.

Има конкретни изисквания и срокове, например до 30 юни 2018 година държавите-членки трябва да транспонират директивата в националното законодателство, а до 2019 година трябва да представят национална програма за контрол на замърсяването на въздуха с конкретни мерки.

Борислав Сандов от Гражданската инициатива за чист въздух коментира в интервю за "Хоризонт" необходимостта от новата директива, както и мерките в цялостната европейска политика за чист въздух. Заедно с други представители на НПО той участва в дискусия на тема: "Как да решим проблемите със замърсяването на въздуха?"

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!