„Училище на бъдещето“ - част от европейската образователна платформа Е Twinning

Снимка: радио Видин

E Twinning е електронна платформа. Създадена е още през 2005 година по идея на Европейската комисия. Целта е да се даде възможност на учители да работят заедно по електронен път. Така учители от цяла Европа могат да работят заедно и да обменят добри практики помежду си.

По модела на E Twinning през последните години са създадени европейската електронна платформа за сектор "Образование за възрастни" - EPALE, както и някои от инструментите на платформата School Education Gateway, предназначена да бъде единна стартова точка за всички теми и сфери, обвързани със сектор "Училищно образование".

Всички тези характеристики на дейността създават реална и добра възможност за българското училище като цяло - за учителите и директорите на детски градини, начални училища, средни общообразователни училища и професионални гимназии, включително и за библиотекарите и педагогическите съветници в училищата. Една от основните цели, които Е Twinning - България си поставя  е запознаването на повече учители с платформата, привличането им към работата по Е Twinning проектите, както и повишаването на качеството на тези проекти.

Всяка година броят на регистрираните в платформата учители нараства и сравнителните европейски таблици, разработвани от Централното звено за координация в Брюксел, ни поставят най-често в средата на графиките, често изпреварвайки дори държави като Обединеното кралство, Белгия и Румъния. Видимо се повишава и качеството на Е Twinning проектите с национално участие.

Не е без значение и фактът, че учителите работят без финансиране и въпреки това е налице достатъчно мотивация, ежедневно стартират нови проекти с участието на български учители, тръгват нови теми, които обединяват нашите учители с модерното електронно европейско семейство.

Очертава се и друга значима цел на Е Twinning България - участието на български учители в по-голям брой обучения на европейско ниво. Когато кандидатстват за такива обучения, учителите поемат ангажимента след връщането си да запознаят с наученото своите колеги и да разпространяват резултатите на местно и регионално ниво, когато е възможно. Този тип работа ги учи на важен за европейските образователни програми принцип - на споделяне на добрите резултати, на разпространение на добрите практики, както и на взаимодействие, взаимопомощ, съвместност - качества, които са незаменими за изграждането на екипи и работата по тематични групи.

Темата коментира за "Хоризонт" Милена Караангова - експерт в Центъра за развитие на човешките ресурси и национален координатор на дейността Е Twinning - България.

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!