Желязната завеса и проблемът с дезинформацията днес в ЕС

Снимка: радио Видин


Германският канцлер Ангела Меркел е била главната мишена на кампаниите с фалшиви новини в Европа. Тази новина разпространи агенция ДПА, като цитира запознат с работата на специална работна група на ЕС за стретигечската комуникация. Групата, създадена през 2015 г. за да противодейства на пропагандата и главно на фалшивите информации, пускани от Русия, е установила, че най-често Меркел е била във фокуса на дезинформационните кампании. Експертите са се запознали с фалшиви съобщения, в които се твърди, че Меркел познавала ислямистите, извършили терористичните нападения в Париж и Брюксел и била позирала за селфита с тях.

Най-чести теми на дезинформациите са предстоящото разпадане на Запада, рекламирането на Русия и представянето на Украйна като агресор в конфликта между двете страни.

Под заглавие "Деизнформацията е отново в Германия" преди седмица аналитичната група EU East Strat comm публикува коментар върху очертаващата се тенденция. Увеличават измислените или неточните новини с адрес Германия. Източниците са в руските медии, но много бързо тези новини в кавички се разпространяват от сайтове в бивша Източна Европа. Например в края на миналата година РИА Новости пише, че заради политиката на канцлера Меркел 700 000 германци са избягали от Германия . Вместо достоверни източници, руската агенция цитира крайно-дясната партия Пегида. В действителност, според германската статистическа служба, около 140-150,000 германци напускат страната всяка година .

Не е изненадващо, се казва в обзора, който прави EU East Strat comm, че около Нова година няколко германски градове стават предмет на дезинформация. Американският онлайн сайт Breitbart, която публикува прокремълски материали по време на последните избори в САЩ, а виден журналист от него влезе в екипа на Тръмп, пише как 1000 мюсюлмани в Дортмунд са запалили най-старата църква в Германия: . За достоверност сайтът се позовава на местния дортмундски новинарски сайт Ruhr Nachrichten, който обаче веднага развенча и порица Брайтбарт за  недобросъвестно използване на информацията. Рурският новинарски сайт се възмущава от преписването и приписването на факти, и от циркулацията им после в социалните мрежи предимно на неонацистки групи. Официалното съобщение на германската полиция в действителност е било, че като се има предвид датата, всъщност спомената нощ е била тиха.

По същия начин чешки сайт, според Стратегичческата група на ЕС, с прокремълска нагласа, измисля история за повторение на сексуалния тормоз по време на Нова година в Кьолн, въпреки факта, че в действителност, няма регистрирани такива инциденти: .

Всичко това идва по-малко от година, след "тестовия случай" за това как една дезинформация може да работи в Германия, а именно: Случаят Лиза, в който прокремълска медии лъжливо съобщи, че тринадесет-годишно момиче е било изнасилено от мигранти.

Моделът, по който се работи е един -  дезинформацията подхранва най-негативните емоции хората по отношение на бежанците. Според Стратегическата група към ЕК това е доказала се като любима стратегия на про-Кремълските медии в Европа през последната година.

В Чехия се създава Център срещу дезинформацията, четем на страницата на Европейската стратегическа група. Става дума за специално звено за противодействие на терористичните  и хибридните заплахи (включително дезинформация).  

Групата по стратегическа комуниказия на ЕК от началото на 2017 година започва да публикува и таблица  с най-разпространените митове, върху които се фокусират руските медии. Над 90 процента от фалшивите новини идват от страните от бивша Източна Европа.

Каква е причината публикации с изфабрикувани факти да намират повече почва в страните от бивша Изтона Европа? Връщаме ли се към невидимата Желязна завеса, която разделяше континента? По тези въпроси сега ще разговаряме с професора по история Борислав Гаврилов от СУ, който преведе безвъзмездно книгата за Желязната завеса на журналистката Ан Апелбаум, сътрудник на вестник Вашингноун поуст и Форейн Аффеърс, чиято книга "Лагерите на смъртта Гулаг" навремето спечели Пулицър. Днес Ан Апелбаум живее в Полша със съпруга си Радослав Сикорски, бивш външен министър на Полша. Има ли в историята на страните от източната страна на Желязната завеса отговор защо там днес информационната война, и пропагандата с измислени факти намира по-хранителна почва?



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!