Европейски стандарти за уличното осветление


През 1903 година София е била една от най-осветените европейски столици. Днес състоянието на уличното осветление в столицата, а и в другите населени места съвсем не е сред първите места в европейската класация.  Нормативните изисквания за ефективност следват част 5-а на европейския стандарт за улично осветление. Работата на специалистите в тази област следва мастер план като важна предпоставка за планово, целенасочено и ефективно развитие на външното градско  осветление. 

Европейските директиви препоръчват периодично актуализиране на тези мастер планове на общините по новите нормативни изисквания и наличната елементна база.  На всички етапи от инвестиционния процес в уличното осветление трябва да се извършва контрол от акредитиран орган при проектиране, доставки и експлоатация.  Като цяло българските експерти работят за създаване и утвърждаване на адекватна и съобразена с европейските изисквания концепция за развитие и модернизиране на уличното осветление.

Проф. Николай Василев - почетен председател на Националния комитет по осветлени е и един от най-утвърдените експерти в областта на осветителната техника, посочи, че в София има над 100 000 лампи, а в цяла България – над 1 000 000.

В Европа има две тенденции в осветлението на публични места -  въвеждането на ЛЕД лампи и въвеждане на системи за даптивно управление, които съобразяват необходимостта от активиране на осветлението, според околната среда и динамиката на транспортния трафик. В много европейски страни разходите за консумираната електроенергия се заплащат от обслужващите съответния град осветителни фирми, което ги стимулира да търсят енергоефективни решения, обясни още той.


Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!