Жан-Клод Юнкер призова европейската отбрана да бъде организирана по нов начин


Европейската отбрана да бъде организирана по нов начин, призова председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той смята,че в дългосрочна перспектива САЩ няма да се занимават със сигурността на Европа и затова членките на ЕС трябва сами да се погрижат за това. "Нужно е да се придадат нови импулси на развитието на европейския отбранителен съюз, включително за създаване на европейска армия", заяви Юнкер на форум в Берлин, организиран от фондация "Конрад Аденауер".

Европейската комисия подобри очакванията си за икономическия растеж в Румъния. Новото очакване е за 5,2 процента ръст през тази година. "Реалният растеж на Брутния вътрешен продукт на Румъния е един от най-големите в ЕС и се очаква да остане солиден през следващите години, подкрепен от данъчното облекчаване и увеличението на заплатите", се посочва в доклад на ЕК. През следващите години обаче растежът на румънската икономика ще се забави  съответно до 3,9 процента през 2017 г. и 3,6 процента през 2018 г.

Европейската комисия предложи да бъдат предприети действия за безопасни, сигурни и чисти океани. Става дума за подобряване на международната рамка за управление на океаните, за да се намали човешкото влияние върху тях.

Въз основа на своята стратегия за морска сигурност ЕС ще работи и за подобряване на морската сигурност, която е застрашена от пиратството и трафика на хора, оръжия и наркотици, съобщиха от Еврокомисията.

Още европейски новини на: www.euranetplus-inside.eu.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!