Безработните в Германия са намалели до 25-годишен минимум


Броят на работещите в Германия през 2016 г. е достигнал рекорд от 43 400 000 души. Увеличили са се работните места най-вече в образованието и здравеопазването.
За рекордната заетост е допринесла и правителствена програма за чуждестранни работници, която бе приета след силното увеличаване на кандидатстващите за убежище от Западните Балкани през 2015 година.  Сред чужденците в Германия най-висок дял на работещите се отчита при българите и румънците - 62 процента през август, като тенденцията е към растеж.  Германският трудов пазар от месеци е във върхова форма благодарение на стабилното икономическо развитие, отбелязва "Ханделсблат".
Безработните са намалели до 25-годишен минимум. Експерти очакват през 2017 г. заетостта да се увеличи с още 300-400 000 души. Възможно е обаче безработицата да нарасне, тъй като повече бежанци ще могат да се включат в трудовия пазар.   

Водещите европейски борсови индекси се повишиха  въпреки малкия обем на търговията, след като силните данни за промишленото производство в еврозоната тласнаха нагоре доверието на инвеститорите.
Най-голям е скокът на италианския индекс, следван от германския ДAX и  френския показател .
Растежът на германското промишлено производство е достигнал най-висок темп от близо три години благодарение на нарастващото търсене от Азия и САЩ. Френското промишлено производство отчита максимум от пет и половина години, а италианската промишлена активност е нараснала най-бързо от юни 2016 година.   

В Австрия Терминалите за картови плащания на ресторантите и бензиностанциите блокираха навръх Нова година заради технически проблем, принуждавайки клиентите да плащат само кеш, информира електронното издание на сп. "Шпигел".   В Австрия има около 50 000 такива устройства. Компанията оператор изключи хакерска атака.
   

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!