ОССЕ концентрира усилия в предотвратяване на радикализацията на младежите


Предотвратяването на радикализацията на младежите ще бъде сред основните цели на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по време на тазгодишното австрийско председателство на Организацията. Това заяви австрийският министър на външните работи Себастиан Курц, цитиран от ДПА.  В региона, който ОССЕ обхваща, простиращ се от Канада до Русия, 10 хиляди души са се присъединили към групировката "Ислямска държава", каза Курц, представяйки дневния си ред пред постоянните представители на 57-те страни от организацията.  Планът му предвижда ОССЕ да се бори срещу финансирането на радикалните групировки, стратегиите им за вербуване и заплахата от екстремисти, завръщащи се в Европа след участие в бойни действия в Близкия изток.  ОССЕ ще проведе и семинари с младежи от Западна Европа, Западните Балкани, черноморския регион и Централна Азия.

  Организацията ще противодейства не само на това младежи да стават ислямистки бойци, но и срещу това да се включват в групировки като Кюрдската работническа партия и неонацистки банди. 30-годишният десен министър на Австрия пое ротационното председателство на ОССЕ от германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер.

Споразумението за свободна търговия ЕС-Канада получи подкрепа днес от комисия на Европейския парламент и от върховния съд на Германия, което засилва шансовете му да влезе в сила по-късно тази година, предаде Ройтерс.  ЕС и Канада подписаха Всеобхватното икономическо и търговско споразумение, но трябваше да преодолеят противопоставянето на един от белгийските региони и колебания в Австрия и други страни.

Това споразумение, както и Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП) между ЕС и САЩ, бяха оспорвани и критикувани от профсъюзите и природозащитниците.

  Вече повече от две години след приключването на преговорите, споразумението между ЕС и Канада трябва да бъде одобрено от Европейския парламент. Очаква се парламентът да се произнесе през февруари.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!