Туризмът осигурява работа за повече от 10 млн. души в страните от ЕС

Снимка: радио Видин
Туризмът осигурява работа за повече от 10 млн. души в страните от Европейския съюз. Чрез него се осигуряват средства за Европейската банка за развитие, стимулират се търговията и транспортът, подобрява се качеството на услугите, разширява се инфраструктурата на отрасъла.

Когато се каже туризъм, хората си представят най-често почивка или екскурзия. Туризмът е също и пътуването на командировани лица със служебна цел. За настаняването, застраховките и транспортирането на тези хора в България основно се грижи офис асистент. В страните от ЕС това се прави от травъл мениджмънт компании. За разлика от европейските държави, в България агенциите нямат много опит в работата с корпоративни клиенти и персоналът не е обучен.

Бизнес туризмът не се влияе от сезоните, той се влияе от нивото на развитие на икономиката. Служителите пътуват по работа и се интересуват дали хотелът е добър, има ли паркинг и добра интернет връзка. Клиентите предпочитат да са настанени във възможно най-малко хотели и еднакви като ниво. В това отношение отстъпваме на Берлин, Барселона, Франкфурт и други градове, където бизнес-туризмът е много добре развит. България има предимства пред редица Европейски градове, каза представителят на една от туристическите фирми Владимир Николов.По думите му България е напълно конкурентоспособна на останалите европейски държави, но няма хотелски капацитет.

Обновяването на НДК е много добро, но ако хората няма къде да спят, залите ще си стоят празни, коментира собственикът на туристическа фирма Мария Костова. Като пример тя посочва преди 3 години, когато са организирали събития за 600 човека, които били настанени в 5 хотела. На следващата година, събитието трябвало да е за 900 човека. София не могла да се справи и тези хора се преместили в Берлин, допълва Костова.

На изложението в Барселона, в което участват над 16 000 фирми годишно, тази година са присъствали само 2 български фирми на националния ни щанд. Представяли са страната ни с два буркана лютеница. На френския щанд имаше уроци по кан-кан. Скандинавските страни правиха коктейли в ледени чаши, каза още Мария Костова.

Според нея държавата трябва да направи така, че туристическите фирми лесно да наемат подготвени чуждестранни кадри заради липсата на подготвени български специалисти.

Депутатът Мартин Димитров обясни, че това лесно може да се случи. Според него е и изключително важно във висшите ни училища да се изучават специалности, от които бизнесът има нужда, така, както се прави в ЕС.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!