"Амнести интернешънъл" определи споразумението между ЕС и Турция за бежанците като "катастрофално"




Неправителствената организация  "Амнести интернешънъл" определи споразумението между ЕС и Турция за бежанците като катастрофално и призова този модел да не се повтаря никога повече, предаде ДПА. Според организацията документът е станал причина хиляди хора "да бъдат изоставени" по гръцките острови. В доклад, който е озаглавен "Модел за отчаяние", "Амнести интернешънъл" описва условията на живот в лагерите като "окаяни" и посочва, че тези места са пренаселени и в тях няма топла вода, хигиената е занижена, храната е лоша, а здравеопазването не е на необходимото ниво.
 
Международният валутен фонд прави най-доброто, на което е способен, за да договори спасителни кредити за Гърция, но не може да прави компромиси с принципите си и да сключи "подсладена" сделка. Това заяви директорът на организацията Кристин Лагард, цитирана от Ройтерс. По думите й дълговото бреме на Гърция може да бъде намалено и без да се налага международните кредитори да правят отписвания по кредитите си - вариант, който особено притеснява кредиторите от ЕС.
   
Утре еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси  ще се срещне с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина с надеждата за деблокиране на обсъжданията за спасителната програма за страната, отбелязва АФП.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!