ЕК заплаши Великобритания със съдебни действия заради замърсяването на въздуха

Европейският съюз трябва да очаква и тази година през Средиземно море от Либия да преминат поне толкова мигранти, колкото и миналата, когато рекорден брой пристигнаха в Италия. Това заяви директорът на европейската агенция за гранична и брегова охрана Фабрис Леджери, цитиран от Ройтерс. Около 1,6 милиона бежанци и мигранти са достигнали Европейския съюз през Средиземно море през периода 2014-2016 г. и основният маршрут сега преминава от бреговете на размирна Либия до Италия.

ЕС полага усилия да намали броя на хората, които с лодки на контрабандисти предприемат опасното пътуване от либийския бряг. Това включва подкрепа за признатото от ООН правителство в Триполи, усилия за увеличаване на депортациите на лица без право на убежище и сътрудничество с африканските страни по протежение на миграционните маршрути, за да се гарантира, че ще пропускат по-малко мигранти. Тези мерки обаче ще дадат резултат в средносрочен и дългосрочен план, каза Леджери, според когото засега ЕС трябва да се погрижи Италия да разполага с достатъчно подкрепа и капацитет, за да се справи с вълната от мигранти.

Надявам се, че през 2017 г. ще видим началото на промяна, позитивен ефект от алтернативните мерки. Но за тези мерки трябва време, каза още  директорът на Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фабрис Леджери.


Европейската комисия заплаши Великобритания със съдебни действия и стотици милиони паунди глоби заради непрекъснатото нарушаване на ограниченията на Европейския съюз относно замърсяването на въздуха, пише вестник The Times.

Заради действията на Обединеното кралство, описани като срамни, вчера Комисията изпрати последно предупреждение, обвинявайки страната за нарушения в 16 области, сред които Лондон, Бирмингам, Манчестър, Лийдс и Глазгоу.

Великобритания е една от петте държави-членки на блока, към които е отправено предупреждение за незаконните нива на азотен диоксид, който причинява сърдечни и белодробни заболявания. Дизеловите автомобили, които са една трета от всички превозни средства по британските пътища, са най-големият източник на азотния диоксид. Замърсяването на въздуха от източници като задръстванията, индустрията, строителните обекти и селското стопанство е свързано с ранната смърт на около 40 хил. души всяка година във Великобритания.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!