Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел и Емил Радев настояват за пълен достъп на България до Шенгенската информационна система


Промените в Шенгенския кодекс, с които се въвеждат задължителни проверки по външните граници на ЕС, бяха във фокуса на пленарен дебат на Европейския парламент с комисаря по сигурността Джулиан Кинг. В този дебат участваха евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в нея, и Емил Радев, зам.-член на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Двамата евродепутати призоваха за предоставяне на пълен достъп на България до базата данни на Шенгенската информационна система като държава-членка по външните граници на ЕС.

  Мария Габриел отбеляза, че основен приоритет е сигурността на европейските граждани. Приехме регламент, в който всички граждани на ЕС, не само на трети страни, които преминават външните граници на съюза, трябва да бъдат проверявани в съответните бази данни, например за изгубени или откраднати документи. Това означава обаче, че за да бъде ефективен инструментът за опазване на външните ни граници, държави като България, които не са в шенгенското пространство, но пазят външна граница, да имат достъп до тази база данни. На всички ни е ясно, че страната ни разполага с пълния набор от инструменти, няма как да продължаваме да осигуряваме високата защита, което правим и досега, затова е много важно да продължаваме в тази насока и да отстояваме интереса на страната ни, каза евродепутатът Мария Габриел. Според нея реакцията от страна на ЕК е много благоприятна, остава държавите-членки да разрешат този въпрос, което означава, че България трябва да продължи да бъде активна, защото няма как да продължим да помагаме на останалите страни-членки без да имаме достъп до информация, още повече, че България е показвала, че може да се справя в противодействие на тероризма, само когато разполага с необходимата граница. Не бива да забравяме, че границата с Турция е една от най-трудните европейски външни граници и се надявам държавите-членки малко повече да чуят призива ни, допълни Мария Габриел.

  Миналата седмица Европейският парламент одобри нови общоевропейски правила за справяне с нарастващата заплаха от пътуване на „чуждестранни бойци“ до зони на конфликт с цел тероризъм и с „вълците единаци“, които планират самостоятелни атаки. Новата директива за борба с тероризма цели да допълни съществуващата правна рамка на ЕС по отношение на терористичните престъпления и по този начин разширява обхвата на новите правила, така че да бъдат включени и възникващи заплахи. Смята се, че около 5 хиляди европейци са се включили в конфликтите в Близкия изток на страната на терористите. Мнозинството от тях са от четири страни – Франция, Великобритания, Германия и Белгия, като според някои от докладите 20-30% от тях се завръщат в Европа. В този случай новата директива много ясно поставя разширен списък на подготвителните действия, които са свързани с тероризъм и които ще бъдат криминализирани, коментира евродепутатът Мария Габриел.

"Евранет плюс" на Радио Благоевград можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!