Унгария ще изгражда нова ограда по границата със Сърбия заради мигрантите


Европейският съюз трябва да направи по-лесна интеграцията на някои държави-членки в определени области, без цялата общност да следва примера им. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Ройтерс. Следващата седмица ще бъде публикувана Бяла книга с предложения на комисията.

Идеята за Европа на различни скорости отдавна предизвиква разгорещени дебати. След гласуването във Великобритания за напускане на ЕС, някои правителства искат да задълбочат споделения суверенитет с надеждата да направят общността по-ефективна, а други смятат, че Брекзит и възходът на националистически партии показва, че европейците не харесват идеята. Юнкер даде ясно да се разбере, че подкрепя първия вариант, отбелязва Ройтерс.

Правителството на Унгария обяви, че през пролетта ще започне да изгражда нова ограда по границата със Сърбия заради риска от наплив на мигранти, предаде Асошиейтед прес. За строежа на съоръжението и транзитните зони са предвидени 130 млн. долара. Кандидатите за убежище ще трябва да пребивават в тези транзитни зони, докато властите разгледат заявленията им.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!