Анатолий Илиев: Над 50 спортни събития са предвидени през настоящата година в София

15 % ръст на туристите в София през 2018-а година, предвиждат прогнозите на Общинското предприятие по туризъм във връзка с инициативата "София - Европейска столица на спорта" и Българското председателство на Съвета на ЕС.

За шеста поредна година градът отбелязва увеличение на туристите и на нощувките от 10 на сто, подчерта заместник-кметът Тодор Чобанов

Предстоящите събития ще допринесат за популяризирането на София, допълни директорът на Общинското предприятие по туризъм Иво Маринов:
През 2018 година трябва така да  представим София, че да накараме хората, които са посетили града, да имат желание да се връщат отново в него заедно с техните семейства и приятели -  за почивка, за развлечение, за преживявания в града.

Годишно се финансират над 12 проекта свързани с екология, туризъм, младежки и спортни инициативи, както и с туристическо ориентиране и екстремни спортове в София, обясни Ирена Димитрова - директор на дирекция в Столична община:
"София - Европейска столица на спорта" е инициатива, която има за цел да промени качеството на живот и културата на поведение на софиянци. Това е приз, който променя града, променя градската среда и отношението към спорта и здравословния начин на живот. В този контекст политиката е увеличаване на средствата за спорт, конкретни проекти за спортни и туристически дейности, както и кампании за здравословен начин на живот.

Инвестициите в спортна инфраструктура на територията на града са или с образователна цел, или със свободен достъп за всички софиянци, добави Димитрова.

Над 50 спортни събития са предвидени през настоящата година, съобщи Анатолий Илиев - организационен секретар на инициативата "Европейска столица на спорта 2018". 
11 от събития са свързани с едно от любимите места за туризъм и спорт на софиянци - планината Витоша, добави Илиев:
През тази година ще наблегнем на колоезденето и на бягането като най-привлекателни дисциплини, както и ще бъдат включени още събития свързани с алпинизъм и ски бягане. Ще бъде направено и трасе за планинско колоездене.

На 2 декември в зала 1 на НДК ще бъде официалното отриване, свързано с инициативата "София - Европейска столица на спорта". Съвместно с колегите от Националната спортна академия се подготвя голям шоу спектакъл, с който ще бъде даден официалния старт на кампанията, допълни Илиев.


Подробности можете да чуете в звуковия файл. 

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!