Европейският парламент с почит към жертвите на Холокоста

Европейският парламент организира заедно с представители на еврейските общности в Европа церемония в памет на жертвите на Холокоста.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни изрази загриженост заради намаляването на еврейското население в Европа и непрекъснатите престъпления срещу евреи. 

Припомнянето на ужасните грешки от миналото ни дава възможност да се подсетим, че Европа винаги е можела да извлича уроци от историята в името на едно бъдеще, основано на свободата, демокрацията и  уважението на човешкото достойнство, заяви Таяни.

На свой ред президентът на Европейския еврейски конгрес д-р Моше Кантор добави, че европейските евреи искат да останат в Европа  и да са лоялни към нея, каквито винаги са били.

По време на церемонията Беате Кларсфелд, която е посланик на ЮНЕСКО за образованието, свързано с Холокоста, заяви, че очаква Европа да продължи да бъде лоялна към евреите, които смятат, че имат бъдеще на стария континент.

Европа не е замислена така, че екстремистите да могат да вземат властта. Искаме ли Европа на крайната десница или искаме демократична Европа - трябва да го знаем, подчерта Кларсфел, както и предупреди за възраждане на расизма и ксенофобията в Европа в отговор на мигрантската криза.

Подробности можете да чуете в звуковия файл.

Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!