ЕК представя в срядавижданията си за бъдещето на ЕС след брекзит


Европейската комисия подобрява условията за финансиране на изследователи. Ако те работят по проекти с пари от ЕС, заплатата им трябва да бъде поне колкото сумата, която биха получавали, ако работеха върху национален проект. Ще могат да получават допълнителен бонус до 8 хиляди евро на година. Новите условия са гарантирани с последните промени в програмата за научни изследвания и иновации "Хоризонт 2020". Досега в някои страни неравнопоставеността между европейски и национални проекти създаваше пречки за участие на изследователи в програмата, посочват от Европейската комисия.
 
Еврокомисарят за разширяването Йоханес Хан призова Турция да спазва нормите за добросъседство. Призивът на Хан е в отговор на писмо на гръцкия евродепутат Никос Андрулакис във връзка с турските действия в Егейско море в нарушение на териториалните води и въздушното пространство на Гърция. Йоханес Хан приканва турското правителство да зачита всички ангажименти, произтичащи от статута на страна-кандидат за членство в ЕС. В това число са и нормите за добросъседство, както и вътрешните съдебни процедури на държавите-членки.
 
Европейската комисия ще представи утре вижданията си за бъдещето на Евросъюза, след като Великобритания излезе от него. Т.нар. Бяла книга се очаква да очертае нов вид европейско обединение и сътрудничество, в което отделните държави от ЕС участват в общите политики по свой избор - т. нар. "ЕС на няколко скорости". Целта е да не бъде обвиняван Брюксел, че налага решения, които се отхвърлят от някои държави. След като докладът бъде оповестен, Европейската комисия ще очаква от националните власти да заявят позиците си по него, посочи говорител на комисията.


Още европейски новини: www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!